гвоздика-це засохлі квіткові бруньки гвоздикового дерева, що росте в тропічному кліматі, службовці в основному пряністю. Вони характеризуються дуже сильним, гострим і в той же час солодким ароматом. Вони мають гірко-солодкий і терпкий смак. Ще закриті рожеві квіткові бутони збирають незадовго до цвітіння, а потім сушать на сонці до отримання коричневого кольору.
у кулінарії гвоздики використовуються для вин, лікерів, пуншу, а також рибних маринадів і м'ясних консервів. Гвоздика-відмінна приправа для приготування компотів, хліба, начинки для пирогів, соусів, грибних маринадів, а також жаркого. Разом з цибулею і лавровим листом їх додають в червону капусту. Вони знаходять своїх послідовників, які додають їх у бігос як м'ясний, так і ярий. Мелена гвоздика входить до складу пряників і різних тістечок, будь-якої випічки. Його можна використовувати як в солодких, так і в солоних стравах: паштетах, тушкованій яловичині, свинині, стравах з птиці і навіть риби. Протягом багатьох років вони незамінні при приготуванні пива і глінтвейну.